Page 3

Geen harde schijf

Er zijn een paar manieren om te booten zonder harde schijf. Ten eerste kan je een boot-floppy gebruiken. Er zijn verschillende mini-distributies op diskette. Ik gebruikte eerst cramdisk en ik heb ook mu-linux geprobeerd, maar allebei ondersteunden ze mijn netwerkkaart niet. Een optie is om een eigen bootdisk te maken. Aangezien ik mijn netwerkkaart niet aan de praat kreeg met de standaard bootflops en geen zin had om zelf een bootdisk te maken, heb ik uiteindelijk de harde schijf uit mijn 486 gehaald en de 486 op de rommelhoop gegooid.

Ok, verder met de floppy manier. Een boot-floppy maakt zelf vaak al een ramdisk aan, waar je dan allerlei leuke dingen mee kan doen. Verder kan je zelf gewoon extra ramdisks aanmaken, er van uit gaande dat je genoeg geheugen hebt om zulke dingen te doen. Kopieer nu het programma wat je wilt draaien (in mijn geval dnetc, de distributed.net client) naar het geheugen. Als dat niet past, of als je dingen niet wilt opslaan in het geheugen omdat dat binnen een seconde weg kan zijn (stroom uit = weg inhoud geheugen) kun je een mooi floppy maken en die gebruiken voor zulk soort dingen. Het boot-floppy heb je niet meer nodig, want die is in ieder geval in het geheugen geladen en als dat niet het geval is bij normale programma's (/bin/ls bijvoorbeeld) dan kan je ermee weg komen zolang je geen programma's start.

Ik draaide dus dnetc vanaf een floppy, wat het voordeel had dat alle dingen die hij wilde opslaan gewoon vastlagen. Ik kon dan het floppy uit de machine halen, de bestandjes die hij geschreven had kopieren op een andere computer en nieuwe bestandjes op de diskette zetten. Toch was dit nog niet automatisch genoeg voor me en ik ging naar optie 2.