Page 2

De harde schijf onnodig maken

Om de harde schijf uit te zetten of zelfs te kunnen verwijderen moet je zorgen dat er niet naar de harde schijf geschreven hoeft te worden. Er zijn twee mogelijke oplossingen:

  1. Geen harde schijf - start op van een floppy, vanaf het netwerk en laad alle nodige bestanden in het geheugen. Een minder ideaal alternatief is gewoon een floppy gebruiken om naar te schrijven en van te lezen. Dit maakt natuurlijk nog steeds herrie, maar een floppy hoeft niet de hele tijd te draaien (zoals een harde schijf wel doet) en daarom is de herrie minder als er weinig gebruik gemaakt wordt van de diskette.
  2. Harde schijf uit zetten - start op vanaf de harde schijf, laadt wat dingen in het geheugen en zet de harde schijf uit. Nog een optie is een CD-ROM, die moet je ook uit zetten tegen de herrie en hoort dus een beetje hierbij.

In beide gevallen zie je dat er dingen in het geheugen moeten worden geladen om schijfactiviteit onnodig te maken. Dit gebeurt met een RAM disk. Een RAM disk is meestal 4 MB groot (aan te passen met kernelopties) en kan je gebruiken als een bestandssysteem. Natuurlijk moet je het een en ander in je kernel gecompileerd hebben (CONFIG_BLK_DEV_RAM). Dit gaat als volgt:

server:~# mke2fs /dev/ram0
mke2fs 1.30-WIP (30-Sep-2002)
Filesystem label=
OS type: Linux
Block size=1024 (log=0)
Fragment size=1024 (log=0)
1024 inodes, 4096 blocks
204 blocks (4.98%) reserved for the super user
First data block=1
1 block group
8192 blocks per group, 8192 fragments per group
1024 inodes per group

Writing inode tables: done
Writing superblocks and filesystem accounting information: done

This filesystem will be automatically checked every 23 mounts or
180 days, whichever comes first. Use tune2fs -c or -i to override.

server:~# mount /dev/ram0 ramdisk
server:~#

Natuurlijk kan je net zo goed een XFS, ReiserFS, Minix FS, UMSDOS FS of wat voor bestandssysteem dan ook in je RAM proppen. Verder kan /dev/ram0 verschillen per systeem. Sommige systemen hebben ook een link /dev/ramdisk ofzo.

In de directory ramdisk kun je nu allerlei leuke bestanden zetten en je kan er zelfs een hele root in zetten (met /bin, /lib, etc). Zo werken bootdisks. De root staat dan ingepakt (gzip) op de diskette en wordt uitgepakt in het geheugen geladen.

Een leuk detail over geheugen: zodra je je computer opnieuw opstart, of gewoon de stroom uit zet, raakt je geheugen leeg. Een nare gebeurtenis als je belangrijke dingen in je RAM disk hebt staan. Zorg dus dat dit op de een of andere manier op een schijf komt te staan, of zorg er voor dat de stroom nooit uitvalt en dat je computer nooit uit hoeft.